donderdag 20 januari 2011

61. Elena Donazzan (20 januari 2010)

,,Wij vragen geen enkele boekverbranding, stel je voor. We nodigen eenvoudig alle scholen in Veneto uit om geen boeken aan te kopen, te laten lezen of in de bibliotheken te bewaren met teksten van de schrijvers die het appèl getekend hebben waarin ze Cesare Battisti steunen..''
- ,,Non chiediamo nessun rogo di libri, intendiamoci. Semplicemente inviteremo tutte le scuole del Veneto a non adottare, far leggere o conservare nelle biblioteche i testi diseducativi degli autori che hanno firmato l'appello a favore di Cesare Battisti.'' -
(Elena Donazzan)


Photobucket


Elena Donazzan is raadslid voor het onderwijs van de regio Veneto. In die functie heeft ze het voortouw genomen om de teksten te bannen van schrijvers die Cesare Battisti hun steun hebben toegezegd.
Cesare Battisti wordt in 1979 gearresteerd op verdenking van terrorisme en viervoudige moord. Hiervoor wordt hij in 1985 tot levenslang veroordeeld, maar vier jaar daarvoor weet hij te ontsnappen. Hij heeft tot 2004 in Frankrijk onderdak gevonden. Als men hem in dat jaar wilde uitleveren aan Italië vlucht hij naar Brazilië. Op 31 december 2010 weigerde de Braziliaanse ex-president Lula aan het verzoek van de Italiaanse autoriteiten in te gaan om Battisti naar Italië te sturen.

Een groep schrijvers, waaronder Fred Vargas en Danielle Pennac, en intelectuelen steunt Battisti omdat hij geen eerlijk proces zou hebben gehad. Deze moeten dus volgens Elena Donazzan van de boekenplanken verdwijnen.
Ze zouden daarmee eenzelfde lot ondergaan als de boeken van Roberto Saviano, die na zijn kritiek op de politieke partij Lega Nord (sterk vertegenwoordigd in Veneto) steeds minder te vinden is in de openbare bibliotheken.

2 opmerkingen: